Spuiten op het juiste moment

Geen boomkweker spuit voor zijn hobby. Dus als het nodig is, kies je het beste moment voor een optimaal resultaat. Maar wat is nu het beste spuitmoment?
Een vraag die iedere boomkweker zichzelf vast wel eens stelt. En dat is niet voor niets. De weersomstandigheden vóór, tijdens en na een bespuiting hebben namelijk grote invloed op het uiteindelijke effect van die bespuiting. Dit heeft enerzijds te maken met de werking van het middel en anderzijds met de invloed van het weer op ziekte, plaag of plant. Door rekening te houden met de weersomstandigheden kan de effectiviteit worden verbeterd. Dat is belangrijk voor de portemonnee en voor het milieu, want hoe minder vaak spuiten hoe beter.

Wind
Je mag niet spuiten bij veel wind (meer dan 5 m/s = windkracht 3). Dit is wettelijk vastgelegd en vooral belangrijk in een waterrijke regio als Greenport Boskoop om te voorkomen dat gewasbeschermingsmiddelen verwaaien en in de sloot terechtkomen.

Regen
Daarnaast geldt voor de meeste middelen dat het niet mag regenen. Om die reden maken veel boomkwekers gebruik van buienradar.

Temperatuur en luchtvochtigheid
Ook temperatuur en luchtvochtigheid spelen een belangrijke rol. Systemische middelen moeten voor een goede werking goed worden opgenomen in de plant. Deze middelen kunnen het beste worden gespoten bij groeizame omstandigheden en een redelijk hoge luchtvochtigheid. De middelen worden dan het beste opgenomen door de bladhuid. Bij droog en schraal weer ontwikkelt de bladhuid zich tot een dikke wasachtige beschermlaag. De opname van middelen is dan minder goed. Dit is goed zichtbaar bij de onkruidbestrijding, maar geldt ook voor systemische fungiciden en insecticiden.

Op een zonnige droge dag in het voorjaar of in de zomer kan de luchtvochtigheid overdag sterk dalen (bekijk hier tabel RV/Temp).
Systemische middelen kunnen dan het beste ’s morgens vroeg worden gespoten. Door de hogere RV is de waslaag dun en worden systemische middelen beter opgenomen.
Een ander voorbeeld: spintmiddelen hebben een contactwerking. Deze middelen kunnen het beste ’s avonds worden gespoten, omdat het dan vaak nog wat warmer is en de spint daarmee actiever. Ook worden sommige insecticiden afgebroken door licht.

Zelf aan de slag
Het optimale spuitmoment is afhankelijk van het type middel dat uw wilt spuiten en de weersomstandigheden. Achter in de gewasbeschermingsgids boomteelt en vasteplantenteelt van Delphy vindt u een overzicht van alle middelen en hun werking.
Ook kunt u gebruik maken van adviessystemen zoals bijvoorbeeld QMS Boomteelt. Dit systeem maakt gebruik van een weerstation in uw gewas en regionale weersvoorspellingen. Deze gegevens worden gebruikt in de waarschuwingsmodellen en adviesmodellen. Zo geven de modellen een beeld van de ontwikkeling van ziekten en plagen. Deze ontwikkeling is immers ook weersafhankelijk. Daarnaast geven de modellen per middel aan op welke dag en op welk moment van de dag de middelen het beste werken.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling:  Europa investeert in zijn platteland

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Colofon

Boomkwekers Weten van Water is een project van Delphy